top of page

Mýtus 7: Ke změně stačí 21 dní

Aktualizováno: 29. 6. 2022

Jakou věc byste ve svém životě rádi změnili? Možná se chcete začít víc hýbat, zdravěji jíst. Třeba chcete skoncovat s kouřením nebo byste rádi začali vstávat o něco dřív. Populární poučka tvrdí, že ke změnám vede 21 dní dlouhá cesta, kdy budete praktikovat novou činnost. Poté se stane nedílnou součástí vašeho života.


Musím vás zklamat – současné neurovědní poznání tomu odporuje.


Mýtus 21 dní k životní změně má kořeny již v 60. letech. Americký plastický chirurg Maxwell Maltz ve své knize Psychokybernetika v roce 1960 popisoval své pacienty po operacích. Všiml si, že nové podobě či změnám na těle se lidé obvykle přizpůsobí během 21 dnů. Kniha, která odstartovala jednadvacetidenní boom, je dostupná i v češtině.


Na Maltze navázala celá řada motivačních speakerů, koučů a nadšenců do seberozvoje. Dnes existuje celá řada variant a návodů, jak pravidlo 21 dnů uplatnit. Například novější doporučení pracují s poučkou 21/90. Podle ní stačí 21 dní na vytvoření nového zvyku a 90 na permanentní změnu v životě. Ke 21 dnům se vrací knihy, kurzy i seberozvojoví profesionálové.


Pravidlo 21/90 zní přesvědčivěji, ale i tady je věda skeptická. Například psycholožka Phillipa Lally z University of London ve své studii z roku 2009 zjistila, že rozdíly mezi upevňováním nových zvyků jsou opravdu velké. Osvojování nových rituálů může u jednotlivců trvat od 18 do 254 dní. Podrobnosti se dočtete například v její studii.


Změna obvykle probíhá v několika fázích. Nejprve býváme nadšení a s chutí se pouštíme do nového dobrodružství. V další fázi nám ubývá motivace a láká nás vrátit se ke starému známému zvyku. Teprve když překonáme tuto překážku na cestě, můžeme se nám nový zvyk stát vlastním. Důležité je uvědomovat si motivaci ke změně, která nás přenese přes náročné období, kdy například vypadneme ze svého rytmu nebo kdy se výsledky nedostavují tak rychle, jak bychom si přáli. I sem se samozřejmě propisuje naše individuální nastavení.


Během 21 se váš život pravděpodobně nezmění. Společně však můžeme hledat motivaci a jednotlivé kroky, které vás ke kýžené změně nakonec opravdu přivedou.


219 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page